нѣмьци

нѣмьци
НѢМЬЦ|И (138), Ь с. мн.
1. Наименование людей, говорящих на непонятном языке. Зд. О чужестранцах, о врагах:

Агисилаосъ ре(ч) Нѣкто перескокъ прииде къ немѹ из нѣмець а властителемъ велѧщемъ емѹ порѹчити вои своѥ. и ре(ч) не по(д)баеть порѹчити чюжихъ побѣгшемɤ ѿ своихъ. Пч к. XIV, 24.

2. О населяющих западные (католические) страны народах, преимущественно германского происхождения:

ходити новгородцю послѹ и всѧкомѹ новгородцю... в нѣмечьскѹ землю. и на гъцкъ берегъ. тако же ходити нѣмьчьмь и гтѧномъ. в новъгородъ. Гр 1189–1199 (новг.); любо было како миръ ѹтвьржонъ... абы въ вѣкы сто˫ало. и кнѧзю любо бы. и всѣмъ смолнѧномъ и рижаномъ. и всемъ немцомъ по въсточномѹ морю ходѧщимъ. Гр 1229, сп. А (смол.); которою правдою быти рѹсинѹ въ ризѣ. и на готьскомь березе. тою же правдою немцомъ въ смоленьскѣ. Там же; а рѧдъ мои съ немьци таковъ. Гр ок. 1239 (смол.); а нѣмцьмъ и гтъмъ гостити. в новъгородъ. бес пакости. и всемɤ латиньскомѹ ˫азыкѹ. на старыи миръ. Гр 12621263 (новг.); а ѡтъ немець были на сѹде искали колокола. ˫анъ. алъбратъ изъ брюньжвика. Гр 1284 (2, смол.); То(г) же лѣ(т) ѹбиша кн҃зѧ вѧчка. немьци въ гюргевѣ а городъ взѧша. ЛН XIII–XIV, 95 (1224); то(г) же лѣ(т). придоша в силѣ велицѣ нѣмци. iзъ замори˫а в ригу. Там же, 120 об. (1237); и прислаша нѣмци послы сво˫а. рижане. вель˫ажане. юрьевци. i iзъ инѣхъ городовъ. Там же, 143 об. (1268); аже наидуть ѹ немѣць нечистыи товаръ ѹ рускои земли. поити ѥму назадъ с товаромь ѹ ригу. тамъ ѥго свои кнѧзь судить. Гр ок. 1330 (полоцк.); посемь же приходиша Нѣмци и ти хвалѧ(т) законъ свои. по сихъ придоша Жидове. ЛЛ 1377, 36 об. (987); Великыи кнѧ(з) ˫Арославъ. посла с҃на своѥго Андрѣа. в Новъгородъ. Великыи. в помочь Ѡлександрови. на Нѣмци. и побѣдиша ˫а. за Плесково(м) на ѡзерѣ. Там же, 164 об. (1242); ѿтулѧ ѹнизъ по немну али жь и до немець оба полъ немна. Гр 1387 (1, з.-р.); Мы великии. кн҃зь. витовтъ. дали есмо. сию грамо(т) буркгимистру. ризско(м) никтиборк(г) и всѣмъ. немце(м) купце(м) ризски(м) и инымъ. всѣ(м). Гр 1399 (4, з.-р.); нѣмчемь до ѥванѧ вымола ѿ ѥванѧ вымола гтомъ до гералда вымола. до задьнего. УЯр сп. XIV, 60 об.; въ хлѣба мѣсто приносѧть опрѣсноки. наѹчьшесѧ ѿ нѣмець. СбТ ХIV/XV, 122 об.; В то же лѣто иде ц(с)рь Немѣцкыи со всею своею землею битисѧ за гробъ Г(с)нь... сии же Нѣмци ˫ако мѹченици ст҃ии. проль˫аша кровь свою за Х(с)а. ЛИ ок. 1425, 231 об. (1190); Кнѧзь же Мьстиславъ... миръ держа с околными сторонами. с Лѧхы и с Нѣмци. с Литвою ѡдержа землю свою величествомъ. Там же, 306 (1289);

| о землях, населенных этими народами:

нѣмчина не сажати в погребъ новѣгородѣ. ни новгородца в нѣмцьхъ нъ ѥмати своѥ ѹ виновата. Гр 1189–1199 (новг.); ѡже родитсѧ тѧжа в нѣмцехъ новгородцю любо нѣмчинɤ новѣгородѣ. то рубежа не творити. Там же; и ре(ч) имъ Володимеръ. идѣте паки а Нѣмци съглѧда(т)и такоже. ЛЛ 1377, 36 об. (987); В се же лѣто придоша сли из Нѣмець къ Ст҃ославу. Там же, 66 об. (1075); побѣглѣ во нѣмьцѣ ГрБ № 44, 70 XIV; Король же Оугорьскыи... ѣха во Нѣмцѣ с Романо(м) и да сестрѹ. герцюковѹ за Романа. ЛИ ок. 1425, 275 (1254).


Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. . 1988.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Полезное


Смотреть что такое "нѣмьци" в других словарях:

  • Нѣмци — Немцы нѣмци (1) 1. Народ, населяющий немецкую землю; германцы: Ту Нѣмци и Венедици, ту Греци и Морава поютъ славу Святъславлю, кають князя Игоря. 22. Афетово бо и то колѣно: варязи, свеи, урмане, готе, русь, агняне, галичане, волъхва, римляне,… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • Происхождение названия славян — Письменные памятники с VI века (прежде всего византийские грекоязычные: Прокопий Кесарийский, «Стратегикон» Маврикия, а также латиноязычный историк готов Иордан) устойчиво говорят о славянах, соседях и нередких военных противниках Византии. В… …   Википедия

  • имати — (1) 1. Брать, получать с кого л.: А поганіи сами, побѣдами нарищуще на Рускую землю, емляху дань по бѣлѣ отъ двора. 21. Въшед въскорѣ Касии в Сурию и приемъ вся полкы. И умирися съ Маркомъ, иде по дукамъ, емля дань и черес силу. Флав. Полон.… …   Словарь-справочник "Слово о полку Игореве"

  • выправити — ВЫПРАВ|ИТИ (2*), ЛЮ, ИТЬ гл. Освободить кого л.: ходи археп(с)пъ нифонтъ сѹждалю. мира дѣлѩ. къ гюргеви и при˫атъ и съ любъвью гюрги. и цр҃квь ст҃и ст҃ѣи б҃ци великымь св҃щниѥмь. и новотъ||ржьцѣ всѣ выправи и гость всь цѣлъ. И посла съ цьстию… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • дивитисѧ — ДИВ|ИТИСѦ (215), ЛЮСѦ, ИТЬСѦ гл. Дивиться, удивляться: Не диви сѩ добротѣ лицѫ (μὴ θαυμάσῃς) Изб 1076, 113 об.; и зѣло див˫ащес˫а съмѣрению ѥго и покорению. ЖФП XII, 36в; и мнози людиѥ сто˫ахѹ около ѥго. зьрѩще и див˫ащес˫а. СкБГ XII, 21в; и вьси …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • моука — МОУК|А1 (818), Ы с. Мука, мучение физическое и нравственное: разѹмѣваи д҃ши грѣхъ и мѹкы. Изб 1076, 90; зълии ти бѣси творѧще мѹкѹ и доселѣ скотɤ. ЖФП XII, 54б; иже за ст҃ыѥ иконы много пострадалъ ѥсть. и кровию до коньца претьрпѣ въ мѹкахъ. ЖФСт …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • на — 1 (на50000) предл. I. С вин. п. 1.Употребляется при обозначении предмета, на поверхность которого направлено действие, движение с целью расположения, размещения кого л., чего л. на нем: платити... ѿ капи. и ѿ всѧкого вѣснаго товара. что кладѹть… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • нѣмьчьскыи — (80) пр. Относящийся к нѣмьци во 2 знач.: се ˫азъ кнѧзь ˫арославъ володимѣричь сгадавъ с посадникомь… и с тысѧцкымь… и съ всѣми новгородьци потвердихомъ мира старого. с посломь арбѹдомь. и съ всѣми нѣмьцкыми слы. и съ гты. и съ всемь латиньскымь… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • область — ОБЛАСТ|Ь (336), И с. 1.Власть, господство: Еп(с)пѹ цр҃квьныими вещьми имѣти область. (τὴν ἐξουσίαν) КЕ XII, 95б; Не свѣщевающɤ с҃нѹ. или дъщери подъ ѡбластью ѿчею сѹщи не бываеть ѿ нихъ ѡбрѹченье. (τоῦ ὑπεξоυσίου) КР 1284, 275а; ˫ако прi сѹдии… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)

  • обломитисѧ — ОБЛОМ|ИТИСѦ (4*), ЛЮСѦ, ИТЬСѦ гл. 1. Обломиться. Зд. треснуть, расколоться: и притиснуша Ст҃ополка с дружиною къ ‹ѡ›зеру. и въступиша на ледъ. и ѡбломисѧ с ними ледъ и ѡдалати нача ˫Арославъ. ЛЛ 1377, 48 об. (1016). 2. Провалиться, проломив лед:… …   Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.)


Поделиться ссылкой на выделенное

Прямая ссылка:
Нажмите правой клавишей мыши и выберите «Копировать ссылку»